Handlingsplan
Precis som LSO säger har Västerviks kommun ett handlinsprogram. Detta program är till för att kommunen ska vara väl förberedd för olika händelser som kan inträffa. De risker och scenario som kan inträffa i kommunen ska ses över och en plan för varje situation ska finnas.
En självklarhet att ett sådant program ska finnas. Eftersom att riskbilderna i kommunerna ser olika ut och dess förutsättningar också är olika är det optimalt att varje kommun ser över sin egen riskbild och utför en plan för olika katastrofer och olyckor som kan tänkas inträffa.
Vad tar detta handlingsprogram för Västerviks kommun upp för riskbild?
I handlinsprogrammet för Västerviks kommun står det att de kända riskerna ska i möjligaste mån minskas och helst undanröjas. De kända riskerna som tas upp är:
· Samhällsstörningar: Sådant som stör vardagen, exempelvis strömavbrott eller störningar i drickvattenförsörjningen.
· Bränder: Framförallt i olika typer av byggnader som vårdanläggningar, sjukhus och industrier
· Andra olyckor: Här kommer olyckor som trafikolyckor, tågolyckor och fartygsolyckor. Även utsläpp av farliga ämnen som oljeutsläpp eller andra kemikalieolyckor.
· Akuta sjukdomstillstånd: Någon blir akut sjuk och det finns för tillfället ingen ambulans i kommunen, hur gör man?
Situationer som dessa medför rubbningar i kommunen och måste finnas en plan för hur man ska agera.
I själva handlingsplanen kan man inte läsa specifikt om alla olika typer av situationer som kan uppstå som är i behov av räddningstjänst utan mest översiktligt. Bra tycker jag, det viktiga är att det finns en plan.
Västerviks kommuns mål med detta handlinsprogram lyder:
”Kommunen ska fortlöpande minska riskerna för skador och olyckor på ett sätt som bidrar till en förbättrad samhällsekonomi och gör kommunen attraktivare. Detta ska särskilt gälla:
· Människor
· Miljö
· Samhällsviktiga funktioner
· Oersättlig egendom t.ex. kulturmiljöer
· Kommunens egendom
· Företag viktiga för utveckling av kommunen
Kommunen ska också upprätthålla en god förmåga att hantera olyckor, störningar, kriser och höjd beredskap.”
Genom att minska störningar i kommunen i form av olika typer av olyckor sparar kommunen pengar vilket i sin tur resulterar i en mer attraktiv kommun där folk kan bo och känna sig säker. Jag tycker det primära målet borde vara det som står sist ” Kommunen ska också upprätthålla en god förmåga att hantera olyckor, störningar, kriser och höjd beredskap” och att till följd av det får kommunen en stigande ekonomi. Att folk ska känna sig säkra tycker jag är första prioritering.
För att kommunen ska nå upp till sitt mål med handlinsplanen har de delat upp den i fyra olika delar nämligen; Förebyggande verksamhet, räddningstjänst enligt LSO, Beredskap för extraordinära händelser och säkerhet i Västerviks kommun. Dessa olika delar är meningen att man ska arbeta systematiskt hela tiden, alltså att det kontinuerligt ska ske förbättringar inom alla områden. Genom undersökningar, utbildning och föra olika typer av olycksstatistik ska man kunna se resultat.
Förebyggande verksamhet
Denna verksamhet arbetar som titeln säger med förebyggande arbete. Deras syfte och mål är enkelt, att öka tryggheten och livsmiljön i kommunen genom minskade inträffade olyckor. Genom att ha statistik på antal bränder i byggnader, antal omkomna personer, antalet fungerande brandvarnare och mycket mer från tidigare år ska man kunna se positivt resultat hela tiden. Genom detta resultal får kommunen det bekräftat för sig att de kommer närmare sitt mål. Denna förebyggande verksamhet har sitt område inom framförallt brand. Det handlar om systematiskt brandskyddsarbete samt att det ska finnas skiftliga redogörelser för brandskydd för objekt utifrån räddningsverkets allmänbna råd.
När jag i tidigare inlägg beskrev olika roller inom kommunen skrev jag om denna verksamhet samt de tre andra och efter att studera handlingsprogrammet för Västerviks kommun förstår jag nu varför dessa verksamheterna finns och att det är utifrån handlingsprogrammet som de olika verksamheterna har fått sitt ansvarsområde. Detta handlingsprogram binder alltså ihopp allt systematiskt arbete inom brand och säkerhet i kommunen.
Räddningstjänst
Handlingsplanen tar upp olika olyckor och scebario som kan inträffa i kommunen och att det finns verksamheter som hela tiden arbetar med att förhindra att dessa inträffar. I handlingsplanen står det också att om olyckor i kommunen uppstår ska det finnas en typ av beredskapsstyrka som inom viss tid ska vara på plats och börja en insatts. Räddningstjänsten ska med tanke på hur vår kommun är belägen även ha en insatsplan för olyckor längs kusten. Fartygsolyckor och oljeutsläpp är två exempel.
I handlingsplanen står det om prestationsmål, hur väl föreberedda är räddningstjänsten och hur är deras personal? Det ska finnas viss personal- och kompetensplan, plan för olyckor i större mer komplecerade objekt och att räddningstjänsten ska samverka med förvaltningar, kommuner, organisationer och och företag för att få bästa resultat vid eventuell olycka med mera.
Utöver dessa två verksamheter ska kommunen alltså även ha en beredskap för om extraordinära händelser skulle inträffa. Vilka extraordinära händelser kan inträffa och hur ska kommunen gå till väga om dem inträffar? I handlingsplanen finns det en plan för tillvägagångssätt och hur organisationen blir uppdelad.
Säkerhet i Västerviks kommun är den sista verksamheten. Målet är att denna kommun ska vara den allra säkraste och att alla människor som bor här ska känna sig trygg. Kommunen ska vara attraktiv och det ska inte vara några olyckor i kommunen. Många verksamheter arbetar systematiskt för att få kommunen att leva upp till dessa mål men det är många saker som ännu inte tagits upp men som nämns i handlinsplanen. Exempelvis trafiken, den ska vara säker och även för cyklister och gångare. Det finns även mindre verksamheter som sitter och analyserar resultat som sker i kommunen för att se att det blir ett resultat. Olika skaderapporteringar som sker i kommunen går via denna verksamhet som går igenom vad som skett och jobbar med alternativ för att det ej ska kunna ske igen.
Som jag nämnde tidigare utgår allt arbete i kommun utifrån denna handlingsplan. De verskamheter som har sina specifika områden har fått dem utifrån behovet som står i denna plan. Jag har gått igenom hela handlingsplanen och jag tycker fyller ut allt som har med säkerheten att göra i kommunen. Den tar även upp samarbetets vikt mellan olika organisationer och kommuner med mera. Målen är tydliga men jag skulle gärna se mer specifika olyckor som man jobbar extra med, vilka extraordinära händelser löper störst risk att inträffa osv. Utöver det har jag tänkt att jämföra lite mål mellan andra kommuner, exempelvis ska 80% av invånarna i västerviks kommun kunna få hjälp av räddningstjänst inom 10 minuter och 95% ska få hjälp inom 20 minuter, hur ser det ut i andra kommuner? En bra plan, viktigt att man går igenom denna för att förstå det systematiska arbetet som bedrivs i kommunen.
~