Översiktplanen Västerviks kommun

Enligt Plan- och bygglagen (1987:10) 1 kap. ska varje kommun ha en översiktsplan som ska ge vägledning gällande beslut om användning av mark- och vattenområden i kommunen. Den ska innehålla detaljer om hur den byggda miljön ska vidare utvecklas samt bevaras.

 

I samma lag 1 kap 3 § står det som detaljplaner. Detaljplaner är till för hur regleringen av begränsad mark inom kommunen ska användas och bebyggas, till hjälp kan man använda sig av fastighetsplaner. För de områden som inte styrs av detaljplaner styrs via områdesbestämmelser och tillsammans hjälps de åt att utforma denna översiktsplan över kommunen.

 

Läser man vidare i 4 kap beskrivs de olika formerna av nybebyggelse eller rivning samt moment som bidrar till någon förändring i skog och terräng som exempelvis trädfällning eller schaktning.

 

Hur ser översiktsplanen i Västerviks kommun ut?

 

Översiktplanen i Västerviks kommun är till för att kommunen ska vara handlingsberedda när kommuninvånare kommer med frågor angående utveckling i glesbygden, jord- och skogsbrukets framtid, företagsetableringar, kommunikationer, miljö- och kulturfrågor, stadsförnyelse samt turism och fritid. Själva syftet med översiktsplanen är helt enkelt att visa hur det allmänna intresset för markanvändning och bebyggelse inom hela kommunen ska beaktas. Den är till som en handledning vid beslut om användningen av mark- och vattenområden samt bebyggelse.

Översiktsplanen är precis som allt annat man skrivit om systematiskt arbete. Man måste arbeta kontinuerligt med framidens planeringsfrågor och gå in på fördjupade, geografiskt eller tematiskt begränsade, översiktplaner. Dessa fördjupande planer kan sedan användas som komplement till den rätta översiktsplanen.

 

I denna plan kan man läsa om flera attraktiva områden i kommunen där nya vägar och bostäder planeras. Hur kan det komma att bli om några åt och vad kan man idag göra för att förbereda sig är exempel på hur man i jobbar.

 

Eftersom att kommunen bär det tunga ansvaret gällande den lokala miljön, vidare utveckling av intressen som bebyggelse, skyddande av skog och natur vilket kräver hjälp i form av handledning och olika beslutsfattande. Själva tanken med en översiktsplan är god och skulle personer få riva och bygga som de ville skulle samhället se helt annorlunda ut. Det är inte enbart för vad som ser attraktivt och inte ut utan också är besluten grundade på säkerheten inom kommunen. Allt arbete med handlingsplan, översiktsplan med flera jobbar åt samma håll med samma mål och det får man förståelse för nu. Man kan tycka att vissa saker som t.ex. att man ska ha tillåtelse för att bygga ett staket på sin egen tomt kan verka larvigt med man har ju en tanke med det också, man måste dra gränsen någonstans.


Detaljplanerna och områdesbestämmelser är mer till för områden som tillexempel ett kvarter. Detaljplanen går ut på att vara mer detaljerad än en översiktplan. Man gör avvägningar mellan olika intressen och tar ställning till hur området ska utvecklas, exempelvis som det staketet jag nämnde innan. En detaljplan krävs vid utbyggnad av nya områden samt förändringar vid markanvändning av en fastighet eller ett område.

 

För att ett förslag om någon typ av förändring i områden gällande mark eller bebyggelse behöver förslaget gå igenom en längre process. Denna process kan ta upp emot 1 år. Här är en förenklad bild på hur planprocessen går till i Västervik:

 

Det är mycket styr för små som stora idéer. Som inte nämnts är att vid enklare förändringar inom detaljplanen kan man genomgå en kortare planprocess, denna process är både billigare och tiden förkortas med ett par månader. Det finns ju en tanke bakom allt detta och den borde väll vara att inget förhastat får ske, allt som ska göras nytt eller förändras måste godkännas innan. Att de arbetar systematiskt med översiktplanen är bra, detta borde bidra till att väntan på svar på frågor om ny bebyggelse eller liknande förkortas och man strävar efter att vara väl förberedd. Det är ju viktigt att inget arbete stannar upp för då minskar kommunens chanser till att nå upp till sitt mål som står i handlingsplanen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0