Förebyggande verksamhet

God dag! Då ska vi se, på dagens agenda står det förebyggande verksamhet

 

Den förebyggande verksamheten i Västerviks kommun består av en stf räddningschef och en brandingenjör.

 

(Verksamhetsberättelse)

 

Syftet med denna verksamhet är att man ska handla innan en brand eller någon miljörelaterad olycka inträffar.

 

Hur gör man då detta?

 

JO!

 

Det som ligger till grund för hur man arbetar inom denna verksamhet är framförallt LSO –Lagen om skydd mot olyckor och även LBE – Lagen om brandfarliga och explosiva varor.

 

Genom att granska det som står i LSO om kommuners skyldigheter får man en bra bild över vilka uppgifter de har.

 

Några exempel:

 

Lag 2003:778 om skydd mot olyckor

3 Kap

1 § För att skydda människors liv och hälsa samt egendom och miljön skall kommunen se till att åtgärder vidtas för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder.

(LSO)

 

3 § En kommun skall ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet. I programmet skall anges målet för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras.

(LSO)

 

Alltså ska kommunen ansvara för att åtgärder vidtas för att förebygga bränder med mera. Detta gör Västerviks kommun genom denna Förebyggande verksamhet från räddningstjänsten. Den handlingsplan som nämns i 3 § tänkte ja gå in detaljerat på vid senare tillfälle, jag håller mig till övergripande fakta nu.

 

Genom att göra kontinuerliga tillsyner på verksamheter som olika samlingslokaler, industrier, vårdanläggningar och skolor kontrollerar räddningstjänsten så att man på dessa platser kan vistas säkert. Dessa tillsyner går också ut på att hjälpa verksamheter med deras systematiska brandskyddsarbete.

 

2 Kap

3 § Ägare av byggnader eller andra anläggningar, där det med hänsyn till risken för brand eller konsekvenserna av brand bör ställas särskilda krav på en kontroll av brandskyddet, skall i skriftlig form lämna en redogörelse för brandskyddet. En nyttjanderättshavare skall ge ägaren de uppgifter som behövs för att denne skall kunna fullgöra sin skyldighet.

(LSO)

 

Det som står i paragrafen ovan är också exempel på det förebyggande arbetet som utförs i kommunen. Varje verksamhet där det finns risk för brand och att konsekvenserna vid brand kan drabba människor, egendom eller miljö ska lämna in en skriftlig redogörelse över brandskyddet på verksamheten. I Västerviks kommun finns det 265 olika objekt som ska lämna in en redogörelse.

 

(Verksamhetsberättelse, förebyggande s.6)

 

Denna förebyggande verksamhet har utöver brand och miljörelaterade olyckor och blivit ansvarig för samordningen gällande andra olycksfall i kommunen. Man arbetar alltså också med fallolyckor hos äldre, brottsförebyggande arbete, internt skydd av kommunens verksamheter och fastigheter samt civilt försvar.

 

(Västerviks kommun)

 

För att ytterligare minska risker för eventuell brand krävs det att rengöring sker i form av sotning av eldstäder och tillhörande rökkanaler. I LSO 3 kap 4 § står det: ”En kommun skall i brandförebyggande syfte ansvara för att rengöring (sotning) sker av fasta förbränningsanordningar, som inte är inrättade för eldning uteslutande med gas, och därtill hörande rökkanaler. Detsamma skall gälla imkanaler i restauranger, storkök och därmed jämförbara utrymmen.

Detta uppfyller man genom att erbjuda enskilda att själva ansvara för sotningen samt att man med hjälp av skorstensfejarmästare också utföra brandskyddskontroller för att finna eventuella brister som ansvarig (ägare) måste åtgärda. Man har delat in kommunen i olika sotningsdistrikt där de ansvarar för rengöring av alla eldstäder inom sitt distrikt.

 

(Verksamhetsberättelse, förebyggande s.6)

 

För att verksamheter i kommunen ska få nyttja exempelvis explosiva varor, alkohol eller ha

offentliga tillställningar krävs det ett godkännande från kommunstyrelsen. Den som önskar en tillåtelse skickar en remiss till räddningstjänstens förebyggande verksamhet. Dessa remisser besvaras sedan på andra håll som exempelvis polismyndigheten gällande offentliga tillställningar, kommunstyrelsen får svara på remisser angående planärenden och miljö- och byggnadskontoret får besvara remisser om alkohol med mera. Detta var bara ett kort exempel på att det inte bara är denna förebyggande verksamhet själv som gör alla ärenden inom detta område utan det krävs samarbete mellan andra nämnder också.

 

(Verksamhetsberättelse, förebyggande s.6)

 

Det finns över 20.000 personer i centrala Västervik och för att hålla nere antalet olyckor krävs det att allmänheten får ta del av information angående brandskydd och förebyggande åtgärder.

 

3 Kap

2 § En kommun skall genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt denna lag.

 

Detta gör man genom att ge råd om hur olika lagar och förordningar kan tolkas om det är någon verksamhet eller privat person behöver hjälp. De vanligaste frågorna i Västerviks kommun handlar om brandskyddsfrågor och frågor i samband med om- eller nybyggnationer.

Man går även ut med information via radio, internet, broschyrer eller vid olika evenemang. Utöver detta håller även räddningstjänsten i olika seminarier och utbildningar inom förebyggande åtgärder vid brand eller hantering vid en eventuell brand.

 Källor:

Verksamhetsberättelse, 2009, Räddningstjänsten, Västerviks kommun

Lag 2003:778 om skydd mot olyckor

Västerviks kommun, http://www.vastervik.se/templates/VVKommun_Page.aspx?id=2064



Hur som helst. Jag tycker att utifrån att ha läst den verksamhetsberättelse för västerviks räddningstjänst samt information som står på västerviks kommuns hemsida får jag intrycket att de noggrant följer regler och föreskifter om hur man ska jobba förebyggande i en kommun. Det som tillhör förebyggande arbete är den kommunala handlingsplanen.

Nu får det räcka! Blir att imorgon försöka beskriva Västerviks kommuns handlingsplan, spännande!

Använd hjälm när du cyklar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0