Räddningstjänsten
Nu tänkte jag det är dags att gå in på hur säkerhetsarbetet i kommunen är organiserat och hur det fungerar.
Som jag nämnde i tidigare inlägg är det kommunstyrelsen som ska ansvara genom att styra och samordna olika verksamheter i kommunen. En av dessa verksamheter är räddningstjänsten.
Uppdraget som räddningstjänsten har fått är klart och tydligt; ”Rädda människor, egendom eller miljö. Minska sannolikheten för att bränder och andra olyckor inträffar samt minska konsekvenserna av de bränder och olyckor som inträffar” – Västerviks kommun, räddningstjänst.
För att nå upp till dessa krav har räddningstjänsten delat in området i tre stycken större verksamheter:
- En verksamhet där all den operativa verksamheten är samlad. Alltså själva ”brandkåren” som är ute och gör det dagliga arbetet som att släcka bränder med mera. Ett ständigt pågående arbete.
- En förebyggande verksamhet som arbetar med förebyggande arbete. De är precis som namnet säger, de arbetar med att hindra så att olyckor inte hinner ske och om de sker ska man klara av den situationen på bästa sätt.
- Sist men inte minst har vi Skydd mot säkerhet. Denna verksamhet arbetar med säkerheten inom kommunen. Till detta område tillhör även krisförberedelser och samverkan inom olika säkerhetsförebyggande åtgärder.
Dessa är de tre områden som arbetar med det systematiska säkerhetsarbetet i Västerviks kommun.
Kommunstyrelsen
↓
↓
Operativ Verksamhet, Förebyggande verksamhet och Skydd och Säkerhet
Jag tänkte att jag skull gå in lite djupare på dessa verksamheters uppgifter och roller!
Operativa verksamheten
I västerviks kommun finns det 6 stycken stationer. Dessa stationer är fördelade enligt bilden nedan:
Alltså på stationen i Västervik finns det en heltidsstyrka. Denna styrka har en respons tid på 90 sek. De roller som ingår i heltidsstyrkan är:
- 4 stycken heltidsbrandmän. De har en fullständig utbildning inom brandsläckning, trafik olyckor, kemikalie olyckor, vattenlivräddning och sjukvård med mera.
- 1 brandmästare, uppgiften är att leda räddningsstyrkan. Leder och planerar den träning som ges på stationen utifrån den egna utbildningen inom ledarskap och teknisk träning.
- 1 räddningsledare, uppgiften är att leda styrkan vid en räddningsinsatts. För samarbete och kommunikationen mellan andra enheter om det är flera på olycksplatsen. Exempelvis polisen, sjukvårdare och försäkringsbolag.
- Det finns även en deltidsstyrka i Västervik som består av 4 man som kan kallas in om behovet finns.
En sådan styrka om 6 man finns alltid 24 timmar om dygnet på stationen.
De resterande 5 stationerna finns i orterna: Gamleby, Överum, Ankarsrum, Hjorted och Loftahammar. På dessa deltidsstationer finns det mellan 2-4 deltidsbrandmän. Deras utbildning innefattar brand, sjukvård och grundlig utbildning i trafikolyckor.
Yes, det var lite om den operativa verksamheten. Jag tycker att den fördelning med heltdisbrandmän och deltidsbrandmän och vart de är plaserade runt om i kommunen är bra. Skulle stationen i Västervik få ett större larm kan de kalla in en deltidsstyrka som kan vara på stationen om ytterligare ett larm skulle komma. Även om det sker olyckor runt om i kommunen finns det flera ställen som har resurser för att klara av eventuella olyckor och hjälp finns att tillgå.
Jag kommer att gå vidare med den förebyggande verksamheten imorgon!
Släck ljusen!
Hej på dig!
Trevligt inlägg! Jag känner igen mycket av det du skriver från min egen kommun, så jag gissar att kommunerna är i någorlunda samma storlek.(ca 40 000 inv)
Vi har samma antal i bemanningen både på hel -och deltidssidan. Enda skillnaden är att de fyra stationerna som vi har utanför staden bara är så kallade räddningsvärn hos oss. Det betyder ju att de inte har jour utan kommer om de har möjlighet helt enkelt. Det är förmodligen en fråga om pengar men visst vore det bättre att ha ert upplägg.
Bra jobbat och så hörs vi!
MvH
/Conny